Китай — най-големият пазар за автомобили в света, обмисля забрана на производството и продажбата на автомобили и ванове с конвенционални двигатели, задвижвани от бензин или дизел, информира БиБиСи, цитирано от Money.bg.

Заместник-министърът по индустрията на страната заяви, че е започнал "съответните изследвания", но окончателно решение за датата на влизане в сила на забраната все още няма.

"Тези мерки със сигурност ще донесат дълбоки промени за нашата автомобилна индустрия и развитието й", каза Син Гуобин пред Xinhua.

През последната година в Китай са произведени 28 милиона автомобила — около една трета от всички произведени в света.

Забрана за продажбата на бензинови и дизелови автомобили вече има във Великобритания и Франция. Тя ще влезе в сила от 2040 г. като част от усилията за справяне със замърсяването на въздуха и вредните емисии.

Няколко автомобилни производители пък вече заявиха, че ще направят стъпката напред. Volvo, притежаван от китайската компания Geely, заяви, че всичките й модели ще бъдат задвижвани от електричество от 2019 г. Миналата седмица подобно намерение изрази и Jaguar Land Rover. Renault-Nissan, Ford и General Motors също работят активно по разработването на електрически автомобили в Китай.

Автомобилните производители се борят за дял от китайския пазар преди въвеждането на нови правила, които трябва да решат проблема със замърсяването на въздуха. Китай иска електрическите автомобили да отговарят за поне една пета от продажбите на коли до 2025 г. Така от 2018 г. поне 8% от продадените автомобили трябва да са електрически или хибриди, като през 2020 г. този процент ще скочи до 12.

Промяната ще има голям ефект и на пазара на петрол. Китай е вторият най-голям консуматор в света след САЩ.