Китай заяви в събота малък цивилен кораб от Филипините "незаконно е акостирал на плажа" на атол в Южнокитайско море, за който двете страни претендират.

Корабът, който е бил закотвил на атола на островите Спратли в петък, е бил там за снабдяване, съобщи бреговата охрана на Китай.

Бреговата охрана на Филипините, съветът за национална сигурност и външното министерство не отговориха на искане за коментар в събота.

Филипините са разположили малък брой войници на кораба от Втората световна война, който те закотвиха през 1999 г. като аванпост, за да укрепят претенциите си за суверенитет над Втората Томасова плитчина, известна като Аюнгин във Филипините и рифа Ренай в Китай.

Манила отхвърли исканията на Пекин миналата година да изтегли кораба в спора, който влоши отношенията между двете азиатски държави.

Китай продължава да претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително зоните, за които претендират Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. Постоянният арбитражен съд през 2016 г. искове на Китай нямаха правно основание.

Китай отхвърли виетнамски претенции за спорни острови

Китай отхвърли виетнамски претенции за спорни острови

Южнокитайско море остава гореща точка на териториални спорове