Китай въвежда политическата идеология на китайския президент в националната си учебна програма, съобщава БиБиСи.

"Мисълта на Си Дзинпин" ще помогне на "тийнейджърите да установят марксистки убеждения", се казва в новото ръководство на Министерството на образованието.

Идеологията ще бъде интегрирана от основното образование до университета.

Това е последното усилие на Си Дзинпин да затвърди ролята на управляващата Китайска комунистическа партия в различни области на обществото.

Китай ще налага образование момчетата да са по-мъжествени

Китай ще налага образование момчетата да са по-мъжествени

Китайската комунистическа партия не иска "феминизация, която застрашава оцеляването и развитието на китайската нация"

В изявление МОН казва, че има за цел "да култивира строителите и наследниците на социализма с всестранна морална, интелектуална, физическа и естетическа основа".

Насоките включват трудово обучение "за възпитаване на техния трудолюбив дух" и образование за националната сигурност.

През 2018 г. висшият орган на Китай вписа в конституцията Идеологията на Си Дзинпин.

Оттогава тя е въведена в някои университети и сред политически младежки крила, провеждащи извънкласни дейности и училища.

"Мисълта на Си Дзинпин" има 14 основни принципа, които подчертават комунистическите идеали, а също и: Призив за "пълна и дълбока реформа" и "нови развиващи се идеи"; Обещание за "хармоничен живот между човека и природата"; Подчертаване на "абсолютната власт на партията над народната армия"; Подчертаване на значението на "една държава - две системи" и "обединението с родината".

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

"Националната сигурност е от голямо значение", премахват се и книги, които я застрашават

Новите насоки ще имат много по-широко разпространение.

"Основните училища ще се съсредоточат върху култивирането на любов към страната, Комунистическата партия на Китай и социализма. В средните училища акцентът ще бъде върху комбинация от възприятиен опит и изучаване на знания, за да се помогне на учениците да формират основни политически преценки и мнения", съобщава държавната медия "Глобал таймс".

"В колежа ще се наблегне повече върху установяването на теоретично мислене".

Министерството също работи по включването на теми като лидерството на партията и образованието за национална отбрана в учебната програма, казва Тиан Хуйшенг, служител на министерството на образованието.

Предишните китайски лидери също имат свои собствени политически идеологии, които са включени в конституцията или начина на действие на партията.

Никой, освен основателят на партията Мао Дзедун, не е описал идеологията си като "мисъл", която е на върха на йерархията и само Мао и Дън Сяопин са сложили имената си към своите идеологии.

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Опознай врага си не важи по отношение на Си