Министърът на отбраната на Китай Вей Фенхе кани руския министър на отбраната Сергей Шойгу за активната фаза на съвместните учения, които ще се проведат на територията на Китай през август, съобщава ТАСС.

"Следващият месец ще проведем съвместни учения в Китай. Каня другаря министър в активната фаза на тези учения", каза Фенхе на среща с Шойгу в Душанбе.

Той отбеляза, че "много се радвам да се срещна за пореден път с моя голям и стар приятел - уважавания руски министър на отбраната Шойгу", подчертавайки, че "тази среща не беше лесна - на фона на разпространението на пандемията".

Китайският министър на отбраната също така отбеляза, че във влошаващата се международна ситуация срещата му с Шойгу, "радва и двамата, но на някои държави това не им харесва".

"Това е точно и същността на нашата среща", коментира Вей Фенхе.

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Заради нарастващите заплахи на Русия и Китай е "повече от вероятно да свършим с война"

Русия и Китай трябва да засилят сътрудничеството, за твърда защита на основните интереси на двете страни, коментира Фенхе.

На среща с Шойгу в кулоарите на годишната среща на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и посочи, че Москва и Пекин трябва да "общуват и да формират консенсус за преодоляването на предизвикателствата в Централна Азия. "

По време на събитието Шойгу заяви, че ШОС трябва не само да обсъди въпроси, но и да предприеме мерки за осигуряване на сигурността на членовете на Организацията на Договора за колективна сигурност.

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Предупреждение - Опасна е агресивната и безпочвена критика към Кремъл и Пекин, които имат огромен потенциал в различни области по целия свят