Големи европейски градове поискаха от Европейския съюз директен достъп до фондовете в следващия многогодишен бюджет на Общността, за да й помогнат да постигне целта си за нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на писмо.

Кметовете на 15 големи европейски града заявяват пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че могат да реагират по-бързо от националните правителства и ще бъдат по-малко ограничени от натиска на индустрията с изкопаеми горива.

"Борбата срещу климатичните промени ще бъде спечелена или загубена в градовете", предупреждават кметовете на Братислава, Будапеща, Прага, Варшава, Берлин, Виена, Хага, Атина, Рига, Вилнюс, Талин, Франкфурт, Кошице, Милано и Страсбург.

Почти ¾ от европейците живеят в градски райони, които сега получават евросредства от националните правителства, действащи като посредници, предимно през кохезионните фондове, които имат за цел да изравнят условията на живот в 27-членния Европейски съюз.

Ние призоваваме европейските институции да признаят основната роля на градовете и градските райони в изпълнението на стратегическите задачи на зелената политика и да предоставят пряк достъп до фондовете на ЕС, за да се постигнат тези резултати, пише още в писмото.

ЕС си постави за цел до 2050 г. да стане въглеродна неутрална.

Евролидерите ще обсъдят размера на бюджета 2021-2027 г. на специална среща на върха на ЕС на 20 февруари, въпреки че преговорите по детайлите вероятно ще продължат до края на годината.

Според сегашния план ЕС иска да отдели 250 милиарда евро за борба с климатичните промени.

"Нашите усилия могат да успеят само ако ЕС приеме регулаторни и финансови механизми, които осигуряват необходимите средства на местните правителства да действат", пишат кметовете на посочените по-горе градове.