Камарата на представителите на САЩ прокара бюджетен план за 4,1 трилиона долара, в който е заложено голямо орязване на социалните програми и на бюджета на ведомствата, съобщава АП.

Осведомителната агенция обаче отбелязва, че основната цел е към края на годината конгресмените да започнат приемането на промени в данъчния кодекс на САЩ.

Планът призовава за повече от 5 трилиона долара намаляване на разходите през следващото десетилетие, включително превръщане на федералната програма за социално осигуряване Медикеър в програма като с ваучери за бъдещите пенсионери, орязване на Медикейд и отмяна на здравния закон "Обамакеър".

Но републиканците действително не планират да наложат някои от тези съкращения в следващото законодателство, тъй като трудно ще бъдат прокарани в законодателния орган. Вместо това мотивиращата сила зад бюджетните мерки е опитът на републиканците да променят данъчния кодекс.

По-късно днес Сенатът ще гласува подобен бюджетен план, който ще позволи на контролирания от републиканците Конгрес да прокара новото данъчно законодателство чрез процес, който изисква просто мнозинство вместо стандартното изискване от 60 гласа в 100-местния Сенат.

Демократите в Камарата на представителите са против резолюцията, тъй като я разглеждат като инструмент за прокарване на данъчната реформа.

През миналата седмица републиканците и президентът Доналд Тръмп представиха плана си за данъчна реформа.

Републиканците и Тръмп разкриха плана за данъчна реформа
Обновена

Републиканците и Тръмп разкриха плана за данъчна реформа

Съкращават се от седем на три данъчни ставки