200 000 души са блокирани в испанския регион Каталуния след регистрирани повече от 350 заразени с коронавирус.

"Решихме да наложим строга карантина на района Сегрия заради съществено увеличаване на случаите на коронавирус", обяви лидерът на региона Ким Тора, описвайки действията на местните власти като "трудно решение", пише "Гардиън".

Краят на блокадата не намалява безработицата в Испания

Краят на блокадата не намалява безработицата в Испания

Общо 3,86 милиона души са останали без работа до момента

Това са първите ограничения в Испания, откакто страната отмени извънредното положение на 21 юни.

Влизането и излизането в района, който е на около два часа с кола западно от Барселона, ще бъде ограничено от днес на обяд. Властите също съветват жителите в района да ограничат движението и социалните контакти. Събиранията с повече от 10 души са забранени.

През последните дни най-големият град в района, Лерида, регистрира ръст на новозаразените. В петък здравните власти наредиха да се открие полева болница, след като за седмица случаите се удвоиха от 167 до 325. Здравните власти обявиха, че следят 9 активни огнища, включително социален дом и на няколко места за събиране на плодове.

В петък Испания регистрира 17 починали от коронавирус - най-голямото увеличение за 24 часа от две седмици. Вирусът отне живота на повече от 28 000 души.

Испания и Португалия отвориха общата си граница

Испания и Португалия отвориха общата си граница

В Португалия са потвърдени 1567 починали и 42 141 заразени

Испания започна постепенно отваряне на границите миналия месец, а от днес позволява на чужденци от 12 държави извън ЕС да посещават страната.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 10 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 522 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 11 млн. случая и повече от 525 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 5,8 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".

 Поредна картина в Испания стана жертва на реставратор-аматьор

Поредна картина в Испания стана жертва на реставратор-аматьор

Картината е на бароковия художник Бартоломю Естебан Муриьо