Мария, 24-годишен лекар, който работи извън Москва, очакваше да получи допълнително възнаграждение, след като един от пациентите й е с положителна проба за коронавирус. Вместо това получи намаление на заплатата, пише АФП в репортаж.

В малък град на 200 километра от столицата тя посещава пациенти по домовете и обикновено на ден реагира на три сигнала. Но това число набъбна до 30 през април на фона на епидемията от коронавирус в Русия.

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

За денонощие са починали още 93 души, с които се увеличават до 2305

Когато президентът Владимир Путин обеща по телевизията през април, че лекарите ще получат месечен бонус от 80 000 рубли (1100 долара) за лечението на пациенти с вирус, Мария смяташе бонуса като компенсация за увеличения риск и натрупаната работа.

"Надявах се, че ако имам контакт с инфекцията, ще получа допълнителни пари", коментира Мария, пожелала анонимност, тъй като се страхува, че може да навреди на кариерата си.

Но това, което се случи, е доста различно.

Русия обяви обещаващи признаци в ранни изпитания на антивирусно лекарство

Русия обяви обещаващи признаци в ранни изпитания на антивирусно лекарство

Би трябвало да намали "с около 50% броя на епидемиологично опасните пациенти"

След като посетила пациент с положителна проба за коронавирус, на Мария й е наредено да се самоизолира за две седмици. Когато получила заплатата си за април, тя била орязана до 14 000 рубли. Нейната заплата варира всеки месец, но в повечето случаи прави 36 000 рубли, работи на две различни работи и извънредно, обясни жената.

"Можех да хвана вируса, но вместо бонус, заплатата ми е по-малка от обикновено", каза Мария, която е получила само една хирургическа маска и ръкавици.

Здравните работници в Русия видяха обещанието на Путин лекарите да получат допълнително възнаграждение и месечни бонуси между 25 000 и 80 000 рубли за всички медици и шофьори, които се борят с коронавируса. Но когато претоварените лекари получиха фишовете за заплатите си през април, повечето видяха, че не са получили обещаните суми.

Мнозина публикуваха снимки с фишовете онлайн, на които се вижда, че допълнителните възнаграждения са в размер до 10 долара или по-малко, или изобщо нищо.

В сряда премиерът Михаил Мишустин призна проблема. Правителството е отпуснало 27 милиарда рубли за бонуси в системата на здравеопазването, но регионалните власти са платили само 4,5 милиарда рубли, каза той.

Има проблеми с плащанията в най-засегнатите от вируса региони, където медиците работят на максимум, отбеляза министър-председателя.

В Русия заразените с коронавирус са над 250 000, а починалите повече от 2300.

Някои болници включиха определен персонал към "коронавирус екипите" и такива като Мария се борят с вируса, но не получават бонуси.

Петиция на Action union миналата седмица настоява за пълно компенсиране. 90 000 души са се включили в петицията с призив правителството да осигури допълнителни възнаграждения за медиците.