В първото си новогодишно обръщение германският канцлер Олаф Шолц ще заяви, че овладяването на пандемията от коронавирус "ще бъде най-голямата задача през 2022 година". Това предаде Дойче Веле.

В обръщението, което ще бъде излъчено в петък вечер, но е публикувано предварително в писмен вид, Шолц отбелязва многобройните предизвикателства пред Германия и останалата част от света.

"Стоим в началото на ново десетилетие. Навлизаме в нова епоха - епоха, която ще бъде добра, ако работим активно за нейното формиране. Защото е от значение решително да вземем съдбата си в свои ръце", казва канцлерът.

Той ще завърши речта си с призив: "Най-голямото ми желание за 2022 г. е да останем единни."

Пандемията от коронавирус е постоянна тема в речта на Шолц - Германия и останалата част от света се готвят да влязат в поредната нова година на фона на рекордно висок брой случаи на COVID-19.

"За всички нас е ясно, че пандемията не е приключила. Мнозина се питат какво означава това, как ще продължат нещата. Обещавам ви, че ще реагираме бързо и решително ", заявява лидерът, като отбелязва, че вариантът Омикрон е направил ситуацията особено трудна.

Омикрон помита Европа, Германия се готви за най-лошото, нито една страна не е изключение

Омикрон помита Европа, Германия се готви за най-лошото, нито една страна не е изключение

В Politico: Ще достигне всеки неваксиниран, ще натовари здравните системи и ще удари цялата икономика

Той благодари на германската общественост за спазването на противоепидемичните правила и призовава хората да се ваксинират и да си поставят бустерна доза. Шолц казва също, че германското правителство планира да разпространи 30 милиона допълнителни дози ваксина само през януари.