Президентът на Филипините Родриго Дутерте беше разкритикуван от медийни групи за коментарa си, че някои от многото избити журналисти в страната са заслужили да умрат, съобщава БиБиСи.

Той е направил коментара по време на брифинг в дома си в Давао във вторник, където също разкри новия кабинет.

От 1986 година 176 журналисти са убити във Филипините, една от най-опасните държави за журналисти.

Но според Дутерте много от тях са „направили нещо лошо”, подчертавайки, че корумпираните журналисти може да бъдат избивани.

Бившият кмет на Давао беше обявен за новия президент на страната в понеделник след победа на вота през май. Той ще положи клетва на 30 юни.

Запитан за високия брой атаки срещу журналисти, Дутерте каза, че „вие не можете да бъдете убити, ако не сте направили нищо лошо”.

Имайки предвид Джун Пала, журналист, политик и критики на Дутерте, който беше убит през 2003 година, новоизбраният президент заяви: „Не искам да засягам неговата памет, но той беше долен кучи син. Той си го заслужи”.

Това не може да бъде само свобода на словото. Конституцията не може да ви помогне, ако не уважавате човек”, продължи той.

Националният съюз на журналистите във Филипините обяви, че коментарите са „потресаващи”.

Според съюза Дутерте не само накърни имената и паметта на всички убити 176 журналисти, но и „откри сезона на медийно мълчание”.

Базираният в САЩ Комитет за защита на журналистите смята, че изказванията дават на полицията „право да убива за действия, които те възприемат като обида”.

Дутерте многократно заплашва, че в страната ще бъдат въведени строги мерки за борба с престъпленията, включително смъртни наказания за различни престъпления.