Външният министър на Косово Доника Гервала обяви за персона нон грата руският сътрудник на Мисията на ООН в Косово и Метохия (МООНК, UNMIK), съобщи ТАСС.

По предложение на премиера на Косово Албин Курти сега е прието решение да се обяви за персона нон грата руският сътрудник на UNMIK в Косово заради вредното влияние, което би нарушило националната сигурност", написа Гервала в социалната мрежа Facebook.

По-рано, на 22 октомври президентът на непризнанатата от Русия Република Косово Вьоса Османи обяви за персона нон грата двама руски дипломати от Канцеларията на посолството на Русия в Сърбия в Прищина.

По думите на Османи, действията на руските дипломати привидно "негативно са повлияли на националната сигурност и конституционните порядки" на "самопровъзгласилото се образувание" (според руската информационна агенция).

Ситуацията в Косово и Метохия два пъти рязко се изостри заради агресивните действия на прищинските власти, задействали спецполицията на републиката (която е призната от България на 20 март 2008 г.).

При последното повишение на напрежението няколко десетки сърби бяха пострадали, един е с тежка огнестрелна рана.

На 15 октомври постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви на заседанието на Съвета за Сигурност на международната организация, че обстановката в северните райони на автономния край Косово за предишния месец видимо се е влошила и призова за сериозна загриженост.

По-късно от посолството на Русия в Сърбия нарекоха провокация действията на Косово. Те го определиха като антируска и анти-ООН кампания, която обслужва "западните ментори".