Руският президент Владимир Путин каза на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда, че приветства конструктивното сътрудничество с ядрения наблюдател МААЕ след посещението в украинската ядрена централа Запорожия, съобщиха от Кремъл, съобщава "Ройтерс".

Кремъл също коментира в своя прочит от телефонния разговор, че Путин и Гутериш са обсъдили сделка за износ на украинско зърно от черноморските пристанища, както и износ на руски храни и торове.

Гутериш коментира в сряда, че е разговарял с Путин за разширяване на наскоро сключена сделка, която отвори черноморските пристанища на Украйна за износ на зърно.

Путин заплаши да ограничи това, което е известно като Черноморска инициатива за зърно, след като бе подписана през юли, за да облекчи глобалната хранителна криза. Откакто първият кораб отплава по сделката на 1 август, повече от 120 кораба са превозили над 2,5 милиона тона селскостопански продукти през зърнения коридор.​​​​​​

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Това е част от споразумението за зърнените коридори

Руският президент обвини Европа, че е взела почти всички храни, които се изнасят, въпреки че ООН каза, че около 30% са летели до страни с ниски и по-ниски средни доходи, включително два кораба, наети от Световната продоволствена програма за Африканския рог и Йемен.

Трети кораб, нает от организацията, се товари, за да отиде в Джибути, докато четвърти ще пристигне, за да отиде в Афганистан.

Гутериш каза, че по време на разговора си с Путин в сряда сутринта лидерите са обсъдили увеличаване на обхвата на сделката, включително тя да обхваща износа на руски торове по същия канал.

"През 2022 г. нямаме липса на храни, имаме проблем с разпределението", каза той пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк. "Ако не нормализираме пазарите на торове, ще имаме проблем през 2023 г."

Гутериш каза, че вече има доклади от Западна Африка и други части на света, че тази година отглеждането на култури е по-малко, отколкото през 2021 г., като каза, че това е "причината, поради която силно призовавам да се премахнат всички пречки пред износа на руски торове, които не са, повтарям, че не подлежат на санкции".

САЩ и съюзниците наложиха множество санкции на Русия заради войната й срещу Украйна, но Вашингтон многократно е твърдял, че икономическите санкции не засягат износа на руски торове.

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се военните действия в района незабавно да спрат