Задържан е заподозрян за опит за убийство на руски дисидент. Муса Ломаев съобщи, че е оцелял при опит за покушение, което се предполага, че е по заповед на подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров, пише "Дейли бийст".

Кадиров обвинява чужди тайни служби за убийство на враг в Австрия

Кадиров обвинява чужди тайни служби за убийство на враг в Австрия

Той не посочи конкретни държави

Кадиров, който в миналото е казвал, че е готов да умре за руския лидер Владимир Путин, е обвиняван в издаване на заповеди за ликвидиране на негови критици. Въпреки че той винаги отрича тези обвинения, той е известен също с често отправяните заплахи към всеки, който се осмели да го критикува.

Четирима руски дисиденти, които са атакувани в Европа тази година имат едно общо нещо - те са яростни критици на известния лидер на Чечения. Двама от тях, Имран Алиев и Мамикан Умаров, са убити. Третият, Тумсо Абдурахманов, успя да неутрализира убиец в Швеция и оцеля.

Днес финландските власти съобщиха, че са арестували заподозрян за опит за убийство на Ломаев, отново чеченски блогър. Според финландско радио Ломаев твърди, че в четвъртък е задържан заподозрян, след като била обявена награда от 500 000 долара за главата му.

Ломаев има канал в YouTube, където той публикува видеоклипове с критика към режима на Кадиров. Ломаев заяви, че е избягал от Русия, след като бил отвлечен и изтезаван от полицията през 2004 г. Полицията го обвинила в терористични действия срещу правителството. Не се разкриват подробности за опита за убийство на Ломаев.

По-рано тази седмица "Дейли бийст" съобщи, че младеж в Чечения е бил принуден да се съблече гол и да се извини на видео, след като се осмелил да критикува Кадиров.

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

Всеки се страхува

Едно от последните убийства е на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналия август. Смята се, че руските служби са замесени. Убитият е от чеченски произход. Той е участвал във войната срещу руската армия в началото на 2000 г. Германските властите обвиняват правителството на Русия и експулсираха двама руски дипломати.

В случаите, при които жертвите са критици на Кадиров, доказателствата сочат към Грозни, а не към Москва. През януари 44-годишният блогър Имран Алиев беше убит в хотелска стая в Лил.