НАТО е геополитически проект за усвояване на територии след разпадането на СССР и Организацията на Варшавския договор, коментира в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

Лавров обърна внимание на факта, че Русия не може да остане безучастна към факта, че НАТО е на прага на нейните граници. В същото време министърът посочи, че не е необходимо да се подготвя споразумение за гаранции за сигурност със Северноатлантическия алианс в Съвета Русия-НАТО. "Разбира се, преговарящ няма да бъде Столтенберг, който като цяло е главен административен мениджър на секретариата на НАТО, а това ще бъдат ключовите членове на блока, преди всичко Съединените щати", той каза.

Лавров коментира, че НАТО наистина са обещали, че няма да не се разширяват на изток. "Наскоро прочетох мемоарите на някакъв английски дипломат, който някъде участва в някакви преговори, включително тези, свързани с обединението на Германия и темите, които се нанизаха около това за обединена Германия в контекста на НАТО, ядрените оръжия, които не трябва да бъдат на изток от линията, на която се намираха по това време".

"И този английски дипломат написа ... фантастично нещо. Той пише - че, те искрено обещали, че НАТО няма да се разширява, но, разбира се, не са го казали сериозно, просто били подтикнати от историческия шанс да изградят нова Европа, в която няма да има конфронтация."

"А Збигнев Бжежински, в разговор с един от колегите си, каза направо: "Ние ги измамихме", допълва Лавров. Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че алиансът никога не е давал обещание да не се разширява на Изток, не е вярно

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

Според него Русия не може да пренебрегне факта, че НАТО е на прага на нейните граници. "Фактът, че те вече са, както каза Путин, на прага на нашия дом, разбира се, това не може да ни остави безразлични".

В заседанието на Съвета Русия-НАТО ще участват високопоставени военни на Руската федерация, Москва очаква същото и от алианса, отбеляза Лавров.

НАТО демонстрира поведение на непълнолетен, тъй като успоредно с възобновяването на каналите за диалог между Москва и Вашингтон "прерязваше тези канали", каза Лавров. "Тази истерия, която се подрежда около Руската федерация, е истинска истерия, но не всички са така. Президентът на САЩ Байдън в Женева, където имаше абсолютно разговор между възрастни, за конкретни неща и с пълно разбиране", каза той.

"Но непълнолетни хора се събраха в НАТО, защото НАТО, успоредно с възобновяването на каналите между Москва и Вашингтон, прекъсна тези канали. Столтенберг изгони десет души, които останаха там (в руската мисия към НАТО). И освен осем, включително техническия персонал, шофьорите и така нататък, никой друг не е бил в Брюксел. Невъзможно е да се работи така", каза Лавров.

Следователно, все още има хора, които разбират необходимостта от диалог при всякакви обстоятелства, и има такива, които "ще изпадат в истерия по отношение на каквото и да е действие от страна на Русия, без да се опитват да го разберат, не се опитват да поставят себе си на мястото на Русия и да видят аргументите й."

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че делегацията на преговорите със САЩ за сигурността ще изпълнява указанията на президента Путин. "Ще изчакаме, първо, какво ще ни предложат американците в отговор и със сигурност ще работим въз основа на ясни, недвусмислени инструкции от президента", каза той.

Доверието на Русия, което не бе оправдано от западните страни след разпадането на СССР, показа, че не може да им се вярва на думата

"Всичко, което беше в отношенията ни със Запада в периода след СССР и изграждането на нови отношения, президентът говори за това повече от веднъж, разбира се, това бе напълно безпрецедентно ниво на доверие, нивото на желанието да бъдем приятели, да станем почти съюзници, както периодично си спомня Владимир Владимирович. Но всичко това, ние прекрасно разбираме, беше грешка. Не можете да им вярваме на нито една дума", каза той.

Горбачов критикува американската арогантност след Студената война

Горбачов критикува американската арогантност след Студената война

Краят на СССР вдъхновява САЩ да превърнат НАТО в своя собствена империя с разширяване на изток

Коментирайки изявлението на бившия руски външен министър Андрей Козирев, който смята, че Русия трябва да влезе в НАТО, Лавров отбеляза, че "за много руски политически фигури, преди всичко опозицията, Западът е безусловен идеал и безпрекословен лидер". "Те не виждат никакви пороци на Запад, не виждат никаква вреда в това, което Западът прави по целия свят, унищожавайки държави, унищожавайки държавността. И има такива, които просто искат да се подчинят на това, което се случва", каза той.

Външният министър не изключи, че Западът иска една "малка война" в Украйна и да обвини Москва за това. "Грубо е да се говори от позициите, които сега заемат Западът и НАТО. Те се насърчават от балтите, поляците и украинците, това е абсолютно очевидно", каза Лавров.

"Ние сме на наша територия, няма как по-ясно е да обясним на нашите приятели, от начина, по който Путин каза на пресконференция, че същото би се случило на границите на САЩ с Мексико или Канада. Те трупат с Украйна оръжия, те се хвалят, че от 2014 г. са доставили боеприпаси и ударни системи за 2,5 милиарда долара".

"Малката война" в Украйн ще се изпозлва за да се наложат санкции под подходящ предлог и да се потисне конкурентоспособността на Русия.

Във връзка с това министърът обърна внимание и на пропагандираната на Запад позиция относно прилагането на превантивни санкции срещу Русия, според която ограниченията трябва да се въведат сега, но да бъдат премахнати, ако не се стигне до реална конфронтация с Украйна. "Ясно е, че те никога няма да бъдат премахнати", обобщи Лавров.

Рябков: Русия не блъфира за сигурността и трябва да спре разширяването на НАТО

Рябков: Русия не блъфира за сигурността и трябва да спре разширяването на НАТО

В САЩ има опасна тенденция за понижаване на прага за използване на ядрени оръжия, "надявам се, не са загубили чувство за самосъхранение"

Русия не се интересува от разрушаване на Минските споразумения, но тези, които ги нарушават, ще платят цената, каза Лавров.

Според Лавров Русия е готова да се срещне в нормандския формат, ако нейните партньори "престанат да се правят на глупаци".

Той каза още, че позицията на Русия предвижда "нито крачка назад от Минските споразумения". "Вече направихме няколко стъпки. Първо, самите споразумения от Минск вече са отстъпка, ние с голяма трудност убедихме Донецк и Луганск да ги подпишат". 

Освен това, отбелязва Лавров, Русия се съгласи с "формулата на Щайнмайер" - механизъм за поетапно изпълнение на редица разпоредби на "Минск-2". А Предложенията на Киев за уреждане в Донбас са подигравка със здравия разум

Сегашните отношения на Русия със Запада могат да се нарекат конфронтация, най-добрият изход от която може да бъде честната конкуренция, каза министърът.

Според него в отношенията между Русия и Запада няма идеология. "Това не е толкова идеология, колкото борба за влияние. Формата, която този живот, тази география може да приеме, може да се нарече вражда, съперничество и конкуренция. Ако Западът избере честна конкуренция, това ще бъде най-добрият изход от сегашната конфронтация, но това вече няма да бъде Западът."

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

Обяснява, че не Русия поставя ракети до САЩ, "САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом"