Остро изказване направи руският външен министър Сергей Лавров на конференцията по сигурността в Мюнхен. За пореден път той нападна САЩ, като ги обвини, че настройват света срещу Русия, предаде ТАСС. 

Повод за реакцията му стана договорът за Ракетите със среден и малък обсег, от който САЩ и Русия обявиха по-рано, че се оттеглят. 

Според Лавров, Вашингтон мобилизира съюзниците си, за да обвини Москва за края на това споразумение. 

Столтенберг: Русия опитва да се меси в избора на балканските страни

Столтенберг: Русия опитва да се меси в избора на балканските страни

Москва трябва да зачита избора на суверенните нации…

За него, решението на САЩ е било окончателно решение, а не покана за диалог.

Лавров "отговори" и на други обвинения, като това на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че се опитва да се намесва на Балканите. 

Според него, няма доказателства, че Русия се е месила в работите на Македония, предаде агенция МИА. 

Лавров заклейми британския министър на отбраната Гавин Уилямсън като "министър на войната". Повод стана изказване на министъра на същата конференция, че  "руският авантюризъм трябва да има цена", като предупреди, че "стар противник в голяма степен е обратно в играта".

Той обвини Москва в "безразсъдство" във връзка с нападението с бойното отровно вещество новичок в град Солсбъри срещу Сергей Скрипал и други инциденти и изтъкна, че Русия "се опитва да впримчи Запада в нова надпревара във въоръжаването".

Президентът Владимир Путин поръча на Военното министерство да се заеме с разработването на забранени по-рано ракети.

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

Американските ударни безпилотни самолети не нарушават Договора, уверяват от САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп по-късно предположи, че Москва и Вашингтон "ще съумеят да се договорят за друго споразумение" в замяна на Договора за ракетите със среден и малък обсег. В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия вече е участвала в достатъчно предложения за контрол над въоръженията.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се е срещнал в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността с руския външен министър Сергей Лавров.

Столтенберг е заявил, че двамата са обсъдили Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, Украйна и Афганистан, като не е имало нова готовност от страна на Москва да се върне към спазването на договораот 1987 година. 

Русия продължава да не отразява призивите на НАТО да спазва договора за ракетите

Русия продължава да не отразява призивите на НАТО да спазва договора за ракетите

"Нямаше нови сигнали от руската страна"

По думите на Столтенберг, разузнавателна информация от няколко съюзници в НАТО, не само от САЩ, показвала, че Русия е в нарушение на договора за ракетите.