Основният опозиционен кандидат на провелите се вчера президентски избори в Беларус отхвърли официалните резултати, които донесоха победа на дългогодишния лидер Александър Лукашенко. Нейният екип се закани да остане в страната и да се бори за промяна на властта, пише "Гардиън".

3000 души задържани на протестите в Беларус

3000 души задържани на протестите в Беларус

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали

"Ще повярвам на очите си - мнозинството беше за нас", каза Светлана Тихановска пред журналисти в столицата Минск.

Тихановска подчерта, че се счита за победител на изборите, а не Лукашенко. Тя описа изборите като нагласени. Нейни съветници обявиха, че опозицията настоява за повторно преброяване в избирателните секции, където са регистрирани проблеми. Те също отбелязаха, че са поискали да проведат разговори с властите как да организират мирна промяна на властта.

Граждани на Беларус протестират с палатки във Варшава

Граждани на Беларус протестират с палатки във Варшава

Поляците им носят храна и вода

Съгласно данните на Централната избирателна комисия Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., е подкрепен от 81,35 на сто. На второ място е Светлана Тихановска с 8%. От щаба на Тихановска заявиха, че не признават резултатите и подчертаха, че тя е събрала 70-80% подкрепа.

След изборите възникнаха протести. Полицията е задържала около 3000 души. Още демонстрации се очакват тази вечер.

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

По улиците на големите градове в Беларус недоволни от резултата граждани излязоха на протести. Има десетки задържани и много пострадали при сблъсъците с полицията.

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали.

Според Центъра за човешки права "Вясна", цитиран от АФП, протестиращ е убит и десетки са ранени, след като полицията в Беларус е използвала зашеметяващи гранати, гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които оспорват резултатите от президентските избори, спечелени от дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

Беларус провежда избори на фона на протести

Беларус провежда избори на фона на протести

Лукашенко иска да спечели на всяка цена, Тиханоская призова привърженици да наблюдават избирателните секции

От центъра поясниха, че млад протестиращ е получил травма на главата при удар от полицейски автомобил. Лекарите не са успели да го спасят.

Говорител на Министерството на вътрешните работи уверява, че няма загинали.

Лукашенко бе бързо поздравен от Владимир Путин и Си Дзинпин. Украинският президент Владимир Зеленски призова за сдържаност.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко описа участниците в демонстрациите, които протестират срещу спорния президентски вот като "овце", които са контролирани от чужбина.