Американският Сенат утвърди във вторник номинацията на президента Джо Байдън, Линда Томас-Грийнфийлд за посланик на САЩ в ООН близо месец след изслушването ѝ. 68-годишната Томас-Грийнфийлд има 35-годишен стаж на четири континента, най-вече в Африка, предаде "Ройтерс".

Ветеранът дипломат получи 78 гласа "за" срещу 20 гласа "против", като подкрепата надхвърли необходимото обикновено мнозинство. Всички гласове "против" дойдоха от републиканците. Републиканците, които се противопоставиха на нейната номинация, изтъкнаха като причина речта ѝ през 2019 г., която според някои е благоприятна за Пекин. Томас-Грийнфийлд и нейните поддръжници обаче твърдят, че тя ще се стреми да увеличи влиянието на САЩ и да противодейства на китайското.

САЩ може да работят с Русия и Китай по иранската ядрена програма

САЩ може да работят с Русия и Китай по иранската ядрена програма

Трябва да реагират агресивно на действия на Русия, но и да работят с Москва по въпроси от взаимен интерес

По време на изслушването си за потвърждение в края на януари тя подчерта значението на повторната ангажираност на САЩ с 193-членната Организация на обединените нации, за да оспори усилията на Китай да управлява авторитарен дневен ред.

Томас-Грийнфийлд ще се присъедини към колеги с десетилетен опит в дипломацията от Великобритания, Франция, Китай и Русия, които заедно със САЩ съставляват петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, че преди това Сенатът утвърди и земеделския министър. Том Вилсак, бивш губернатор на Айова, е работил с Байдън още от първата му президентска кампания през 1987 г. Той стана президент и главен изпълнителен директор на американския съвет за износ на млечни продукти, след като заема поста министър на земеделието при Обама.