Русия се бори с "крехкия морал" на своите военнослужещи, които изразяват загриженост относно "високите нива на жертвите, лошото ръководство, проблемите със заплащането, недостигът на оборудване и боеприпаси и липсата на яснота относно целите на войната". Това се посочва в ежедневната сводка на британското разузнаване за войната в Украйна.

Според ведомството усилията на т.нар. "фронтови творчески бригади" едва ли ще могат да премахнат тези опасения и да повдигнат бойния дух.

Позицията на Министерството на отбраната на Великобритания идва, след като на 14 декември руското военно министерство обяви, че се създават две "фронтови творчески бригади" за поддържане на високото морално-политическо и психологическо състояние на военните. Те ще включват оперни певци, актьори и циркови артисти.

Исторически музикални изпълнения и развлечения за военните се организират в много въоръжени сили по света, но в Русия те се асоциират преди всичко със съветските идеи за идеологическо и политическо възпитание, отбелязва Би Би Си.

Руските войници в Украйна - без подходящо оръжие, дажби и заплащане

Това твърди британското военно разузнаване