Белгийският външен министър Карел де Гухт по всяка вероятност ще е следващият еврокомисар от Белгия, който ще е фламандско говорящ, съобщава EUOBSERVER. Местните медии коментират, че белгийското правителство винаги изпраща след френско говорящ еврокомисар такъв, фламандец.

Карел де Гухт е роден на  27 януари 1954 г в Овермер. През 1999-2003 е член на Фламандския парламент, а преди това в периода 1995-1999 е евродепутат. Де Гухт нашумя и с редица скандални изказвания.

През юни 2005 в интервю за популярно белгийско издание той заяви, че холандският министър-председател Ян Питър Белкененде е "смесица между Хари Потър и фригиден буржоа без харизма".

През декември 2006 той заклейми и Международната конференция върху прегледа на глобалната визия за холокоста, организирана в Иран.

Интересни са и изказванията му за Лисабонския договор. Де Гухт заяви в интервю през 2007, че целта на Лисабонския договор е да бъде неразбираем за гражданите. Тази година белгийският външен министър се изправи и срещу папата по темата за използването на презервативи.