Ситуацията на Балканите често се появява при срещите ни с руския президент Владимир Путин, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с почетния консул на Беларус в Белград, председателя на групата за приятелство Сърбия-Беларус в сръбския парламент Драгомир Карич, съобщава БелТА.

"Трябва да ви кажа, че почти на всяка среща с президента Путин говорим за Балканите. Кого имаме на Балканите? Така е, имаме Сърбия. Опората на славяните на Балканите във всички времена. Такава е и днес. Много често обсъждаме проблемите, с които се справяте. Ние сме ангажирани с много добро сътрудничество".

Лукашенко отбеляза, че сръбският президент Александър Вучич е наясно с това. Наскоро той се срещна с руския президент. "Путин държи много на хората, на които може да разчита. Често говорим за Сърбия", добави той.

Вучич пред Путин: Отношенията между Русия и Сърбия са на най-високо равнище в историята

Вучич пред Путин: Отношенията между Русия и Сърбия са на най-високо равнище в историята

"Това е много важна за мен, най-важната среща"

Отношенията между Беларус и Сърбия, както и между народите и лидерите на двете страни остават приятелски, коментира Лукашенко.

Беларус винаги ще подкрепя Сърбия и сръбския народ колкото е възможно повече. "Чувстваме и тази подкрепа от Сърбия. Сега основното е да оцелеем в тежките времена. За да не позволим някой да ни постави на колене",.

Лукашенко припомня, че и Сърбия е преминала през трудни времена. "Ти и аз го видяхме със собствените си очи, когато всичко беше разрушено, бомбардирано. Трудно беше да си представим, че Белград е бомбардиран. След като преминахме през тези трудни времена, ние трябва да устоим. Мисля, че ще успеем".

В руския "Валдай клуб": Вековната връзка Сърбия-Русия е възможност за отношения с ЕС

В руския "Валдай клуб": Вековната връзка Сърбия-Русия е възможност за отношения с ЕС

Разширяване на ЕС на Балканите е възможност, провал би подхранил военно напрежение, Украйна може да е демилитаризирана зона