Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага възможност. Без страхотен план разширяването може да се окаже провал и да подхрани напрежение, включително военно, пише за "Валдай клуб" Дарио Вело, професор в университета в Павия.

Започна дебатът за разширяването на Европейския съюз с балканските страни. Някои европейски лидери заеха твърда позиция в полза на това разширяване.

Един поглед към картата на Европа е достатъчен, за да се разбере как два анклава, групата от балкански държави и Швейцария, се открояват в границите на Европейския съюз. Зад тези аномалии стоят две различни истории.

Швейцария е дълбоко интегрирана в Европейския съюз; не е държава-членка, защото на последния референдум членството бе отхвърлено чрез решителен вот на фермери, страхуващи се да не загубят привилегиите, предоставени им от Конфедерация Швейцария.

Марио Драги: Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС едновременно

Марио Драги: Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС едновременно

Еди Рама повтаря думите на Марк Рюте, че президентските избори в България са решаващи за пътя на Албания и РСМ към ЕС

Положението в балканските страни е различно. Има историческо наследство, както и религиозни и политически проблеми. Някои балкански държави виждат членството в НАТО като основно условие, гарантиращо тяхната отбрана.

От друга страна, физиологично е разширяването да се завърши и външните граници да са валидни за всички основни територии в тях. Съществуващите проблеми и възможните средства за разрешаването им трябва да бъдат анализирани с голямо внимание.

Случаят със Сърбия е емблематичен. Сърбия е важна държава за Балканския полуостров. Това представляваше проблем, чиято кулминация бе война. Сърбия може да помогне за изграждането на по-добър ред днес.

Сърбия има дълбока връзка с Русия, която продължава векове. Връзката е религиозна; Московският патриарх е признат авторитет в Сърбия, дори на политическо ниво. Неговото значение не се различава от значението, което епископът на Рим, папа Франциск, има в много европейски страни. Тази политическа връзка, в широкия смисъл на думата, с Русия се е консолидирала през вековете.

Влизането на Сърбия в Европейския съюз може да даде възможност за постигане на напредък в отношенията между Европейския съюз и Русия.

По отношение на защитата на мира действат две организации, НАТО и ОССЕ. НАТО е в криза. Когато Турция се присъедини към НАТО, никой не можеше да си представи експулсирането на американския посланик от страната.

Това се случи през последните седмици, дори ако президентът Ердоган трябваше да промени решението си. Това е отражение на днешните трудности на НАТО.

Трудно е да се каже дали кризата се дължи на Турция, или Турция просто се възползва от слабостта на НАТО, като засили собствената си суверенна власт в региона.

The Economist: Балканите са в надпревара за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

The Economist: Балканите са в надпревара за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

Преди 30 г. Сърбия воюва с малки съседи, не с по-големи като България или Румния, обградена е от НАТО, но иска да е готова

Тази ситуация прави нарастващото сътрудничество между НАТО и ОССЕ желателно. ОССЕ се призовава да играе все по-важна роля.

В този контекст не бива да се подценява ролята, която може да изиграе Съветът на Европа, който включва Русия и Турция.

Влизането на Сърбия в Европейския съюз предлага възможност за страхотно споразумение между Европейския съюз, Русия и САЩ.

Възможни са няколко решения. Някои държави, които биха могли да подклаждат напрежението като пряка последица от сложния им вътрешен национален състав, могат да се превърнат в демилитаризирани зони. Например Украйна, както и други гранични държави.

Средновековната история дава паралели. През 9-ти век, по време на ерата на Каролингите, империята е стабилизирана от предпазен пояс, който разделя днешна Германия на изток и днешна Франция на запад, така че да намали възможните горещи съприкосновения.

Този предпазен колан съответства приблизително на настоящите Холандия, Белгия, Люксембург и Швейцария. Изминаха повече от хиляда години; историята има дълбоки корени.

Този модел на Каролингите може да бъде възпроизведен за решаване на граничните проблеми между Русия и Европейския съюз. Това решение би имало тактическа стойност, позволявайки на Съюза да започне все по-дълбока интеграция.

Това тактическо решение би улеснило стратегическия вариант за Икономически съюз между Европейския съюз и Русия. Крайната цел може да бъде федерация, достигаща от Атлантическия до Тихия океан.

Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага възможност. Без страхотен план разширяването може да се окаже провал и да подхрани напрежението, включително военно.

Както винаги, възможностите идват с рискове, които трябва да се управляват предвидливо.

В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат отново

В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат отново

Западът трябва да се изправи срещу Путин, иначе тлеещото етническо напрежение в Босна ще потопи Европа в криза