Европейският парламент се нуждае от прогресивна коалиция, водена от лидери като белгийския премиер Шарл Мишел. Това мнение изрази президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за белгийския всекидневник "Соар".

Пред вестника Макрон похвали "политическия кураж" на белгийския лидер и изрази надежда, че Мишел ще спечели белгийските и европейските избори тази неделя, защото той смята, че Европейският парламент се нуждае от лидери като Мишел.

Макрон предупреди за "екзистенциална заплаха" за Европейския съюз

Макрон предупреди за "екзистенциална заплаха" за Европейския съюз

"Не мога да бъда зрител, а участник в най-важните европейски избори от 1979 г."

"Европейският парламент...се нуждае от по-голяма и по-балансирана коалиция. Тази коалиция трябва да бъде изградена от лидери като Шарл Мишел, Марк Рюте, Антониу Коща и други", отбеляза той, като имаше предвид лидерите на Белгия, Холандия и Португалия.

Макрон поясни още, че политиката на Мишел е "смела и ефективна". По думите му лидерството на белгийския премиер му се е отплатило с "реална тежест и сила на Белгия" на европейско ниво.

Според френския държавен глава политическата кариера на Мишел го прави идеален кандидат за топ пост в ЕС.

Макрон: Представянето на Льо Пен в ЕП е катастрофа

Макрон: Представянето на Льо Пен в ЕП е катастрофа

Седмица преди евровота нападна своя противник

"Качествата и политическата му кариера означават, че той е напълно квалифициран да има легитимни европейски амбиции", допълни Макрон.

Белгия провежда федерални и местни избори, както и за Европейски парламент на 26 май.