Франция ще настигне Великобритания по брой ваксинирани срещу коронавируса "до няколко седмици". Това съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю на фона на спора с Лондон за достъп до ваксини.

Френското правителство е критикувано заради мудната имунизационна кампания, като само 11,45% от французите са получили една или две дози в сравнение с 43,9% от британците.

Франция обвини Великобритания в "изнудване" заради доставките на COVID ваксини

Франция обвини Великобритания в "изнудване" заради доставките на COVID ваксини

"Не можете да играете по този начин"

Но Макрон заяви пред вестник Le Journal du Dimanche (JDD), че Франция значително е ускорила имунизацията и изрази предположение, че кампанията в Обединеното кралство може да се изправи пред затруднения.

"До няколко седмици ние напълно ще настигнем британците, които междувременно все повече разчитат на нас за ваксиниране на населението си", коментира Макрон.

Той вероятно има предвид, че ваксината на AstraZeneca е произвеждана във фабрики в ЕС.

Франция с нови строги мерки в още департаменти, изключва нова национална блокада

Франция с нови строги мерки в още департаменти, изключва нова национална блокада

Страната се бори с трета вълна

Общността заплаши да забрани на фармацевтичните компании да изнасят ваксини за Великобритания или други държави, докато не изпълнят ангажиментите си към ЕС. Заплахата е отправена предимно към британско-шведската компания AstraZeneca.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви в петък, че Великобритания, която се опитва да ваксинира колкото се може повече британци с една доза, ще срещне проблеми с придобиването на втората доза, необходима за осигуряване на пълна защита.

В същото време болниците в Париж предупредиха, че скоро ще трябва да избират кой човешки живот да спасят.

Испания иска отрицателен PCR тест от пристигащите от Франция

Испания иска отрицателен PCR тест от пристигащите от Франция

Мярката ще влезе в сила във вторник

Вчера Франция регистрира 42 619 нови случая на коронавирус, което е далеч от заложената в края на 2020 г. от Макрон граница от 5000 случая на денонощие.

В писмо до JDD 41 лекари се оплакват, че наложените от правителството мерки за ограничаване на третата вълна "не са достатъчни" и ще е необходима блокада за 2 седмици.

Запитан дали планират по-строги ограничения, Макрон отговори: "Нищо не е решено".