Френският президент Еманюел Макрон обяви на пресконференция в четвъртък, че нови модерни ядрени реактори ще бъдат пуснати в експлоатация във Франция до 2035 г., съобщава "Ройтерс".

В речта си Макрон подчерта значението на френския енергиен суверенитет и необходимостта от разработване на ново поколение реактори EPR-2 (Европейски реактори под налягане), които ще надминат по производителност предишния модел EPR. 

"Предвид нарастващото търсене на електроенергия и промените в парка от ядрени реактори, чийто експлоатационен живот не може да бъде удължен, от днес стартираме нова програма за ядрен реактор. Искам да бъдат построени шест реактора EPR-2 и да започнем да работим по изграждането на осем допълнителни EPR-2 в бъдеще", каза Макрон.

Макрон поставя ядрената енергия в центъра на стремежа на страната си към въглероден неутралитет до 2050 г.

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Ходът има както противници, така и поддръжници

Макрон каза, че новите централи ще бъдат построени и експлоатирани от контролирания от държавата доставчик на енергия EDF и че десетки милиарди евро публично финансиране ще бъдат мобилизирани за финансиране на проектите и защита на финансите на EDF.

Обещавайки да ускори развитието на слънчева и офшорна вятърна енергия във Франция, Макрон също обяви, че иска да удължи живота на по-старите атомни централи до 50 години от 40 години в момента, при условие че е безопасно.

"Имаме късмет във Франция, че можем да разчитаме на силна ядрена индустрия, богата на ноу-хау и със стотици хиляди работни места", каза Макрон, разкривайки новата си ядрена стратегия в източния индустриален град Белфорт.

Ядреният план на Макрон укрепва неговия ангажимент към ядрената енергетика, опора на следвоенната индустриална мощ на Франция, но чието бъдеще бе несигурно в началото на мандата му, тъй като той обеща да намали тежестта на ядрената енергия в енергийния микс на страната.

Решението на Макрон е оформено от амбициозните цели на Европейския съюз за въглеродна неутралност в рамките на три десетилетия, които поставят нов фокус върху енергийните форми, които отделят по-малко или нулеви парникови газове, отколкото изкопаемите горива.

Макрон каза, че държавата ще поеме своите отговорности за осигуряване на финансите на EDF и неговия краткосрочен и средносрочен финансов капацитет.

Европейски учени с голям пробив в термоядрения синтез

Европейски учени с голям пробив в термоядрения синтез

Но синтезът е решение след 2050-та година, засега е нужна ядрена енергия и възобновяеми източници