Френският президент Еманюел Макрон заяви пред иранския си колега Ебрахим Раиси, че сделка за отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените дейности на страната все още е възможна, но разговорите трябва да се ускорят. Това съобщиха от офиса на Макрон в неделя, предаде Ройтерс.

Франция, Германия, Великобритания и Съединените щати се опитват да спасят споразумението с Иран от 2015 г., но според западни дипломати преговорите, които от 27 декември насам са в осмия си кръг, се движат твърде бавно.

Иран отхвърли всички крайни срокове, наложени от западните сили.

"Президентът потвърди убеждението си, че дипломатическото решение е възможно и наложително, и подчерта, че всяко споразумение ще изисква ясни ангажименти от всички страни", се казва в изявление на Елисейския дворец след телефонния разговор на Макрон с Раиси в събота.

"Няколко месеца след подновяването на преговорите във Виена той настоя за необходимостта от ускоряване, за да се постигне бързо осезаем напредък в тази рамка", допълва се в съобщението.

Макрон е поискал и незабавното освобождаване на френско-иранската академичка Фариба Аделхах, хвърлена отново в затвора през януари, и на френския турист Бенжамен Бриер, който във вторник беше осъден на осем години затвор по обвинения в шпионаж.

Израел не иска да чува за каквото и да е ядрено споразумение с Иран

Израел не иска да чува за каквото и да е ядрено споразумение с Иран

Израел щял да продължи да поддържа пълна свобода на действие навсякъде по всяко време, без ограничения