Френският президент Еманюел Макрон е заявил на руския си колега, че е загрижен заради рисковете за безопасността в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, съобщава "Ройтерс".

В прессъобщение от Елисейския дворец посочват, че руският президент се е съгласил да бъде изпратена мисия от експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата.

Двамата държавни глави са се съгласили да продължат разговорите си през следващите дни.

Украинският ядрена агенция предупреди по-рано днес, че подозира, че Москва планира да изключи Запорожката АЕЦ от украинската мрежа - сложна операция, която според Киев може да доведе до катастрофа.

От своя страна в телефония разговор между двамата лидери Путин е заявил, че обстрелът на контролирания от Русия ядрен обект, за който той обвини Киев, създава риск от "мащабна катастрофа".

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Сред най-важните му срещи бяха разговорите с генералния секретар на ООН Гутериш и президента на Турция Ердоган

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

ООН: Токът от Запорожката АЕЦ принадлежи на Украйна

ООН: Токът от Запорожката АЕЦ принадлежи на Украйна

Гутериш настоява този принцип да бъде напълно спазен

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

Вчера говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ предпазва от "Чернобилски сценарий"

Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ предпазва от "Чернобилски сценарий"

Москва вече отхвърли предложението на ООН за демилитаризация на централата