Виетнамката, обвинена в убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким чен Ун, бе освободена от затвора в петък, предаде АФП. 

След дълъг процес Доан Тхи Хуонг се призна за виновна за убийството на Ким Чен Нам през 2017 г., което я прави единственият осъден за убийството.

Индонезийката Сити Айсия, която също бе изправен пред съда за убийството, бе освободен и отлетя у дома, след като обвинението срещу него бе оттеглено.

Двeте отричат, че са извършили убийство, като твърдят, че те са само пешки в план на Северна Корея и нейните агенти са избягали веднага след покушението.

Южна Корея обвини Пхенян в заговор за убийството. КНДР официално отрича да има общо. 

Журналистите, които чакаха пред затвора, видяха само един ван със затъмнени стъкла да напуска затвота.

Двете задържани по случая жени бяха арестувани, след като са били заловени чрез записите от летищните камери за видеонаблюдение.

Видеозапис показва съдействие на КНДР за убийството на Ким Чен Нам

Видеозапис показва съдействие на КНДР за убийството на Ким Чен Нам

Служител на посолството на КНДР и мениджър на националната авиокомпания Air Koryo са се срещнали със заподозрените за убийството

Атентатът предизвика яростен спор между Северна Корея и Малайзия, която преди това беше един от малкото съюзници на Пхенян и накара двете страни да отзоват посланиците си.

В последно време обаче двустранните отношения отново се подобриха, като Малайзия заяви, че планира да отвори отново своето посолство в Пхенян.