Малайзийските следователи за първи път назоваха имената на още четирима души, които са обвинени в участие в убийството на Ким Чен-Нам, по-големият брат на лидера на КНДР Ким Чен-ун, съобщава ТАСС.

Представителят на разследващият екип Ван Азирул Низам посочва, че тяхната идентичност и ролята на всеки в отравянето на Ким Чен Нам "е установена в резултат на разпит на обвиняемите две жени".

"Записи на камери за видеонаблюдение са показали, че гражданката Доан Тхи Хуонг от Виетнам пристига на международното летище в Куала Лумпур (където е извършено убийството) заедно с един мъж, който по-късно ѝ дава течност, вероятно отровното невротоксично вещество VX", коментира представителя на разследващия екип. "Въпреки факта, че лицето му е скрито, идентичността е установена", добавя Ван Азирул Низам.

Отровният газ VX, убил брата на Ким Чен-ун, открит върху дрехите на двете обвинени жени за убийството

Отровният газ VX, убил брата на Ким Чен-ун, открит върху дрехите на двете обвинени жени за убийството

Според експерти дори само докосването на химикала може да бъде фатално

Той допълва, че "на други записи се вижда, че вторият изпълнител на убийството - 25-годишната гражданка на Индонезия Сити Айсия, около час преди инцидента, се среща в ресторант на летището с друг мъж, който търка ръцете ѝ с мазна субстанция".

Според представителя на разследването също така се идентифицирани още двама мъже, единият от тях наел момичета, другият ръководил цялата операция.

Ван Азирул Низам не уточнява дали става въпрос за четиримата граждани на КНДР, които на 13 февруари, деня на убийството на Ким Чен-Нам са заминала от Куала Лумпур обратно към Пхенян и почти веднага са обявени за международно издирване от Интерпол.