Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер не успяха да постигнат споразумение кой да води германските консерватори на парламентарните избори през септември 2021 г., съобщава "Дойче веле", позовавайки се на "Велт".

Изданието отбелязва, че разговорите между двамата по въпроса кой трябва да води ХДС/ХСС на следващите избори завършиха без споразумение.

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

44% от германците и 72% от привържениците на консервативния блок смятат, че Зьодер е по-подходящ

Партиите наложиха краен срок до края на тази седмица да се реши кой да поведе кампанията като кандидат за канцлер на консерваторите.

Въпреки че преговорите са продължили до късно петък вечер, Лашет и Зьодер не са се договорили единият от тях да се откаже от надеждата да наследи Ангела Меркел, пише още изданието.

Лашет бе избран за лидер на ХДС през януари. Партийният лидер обикновено е кандидат за канцлер. Но популярността на Лашет спадна след слабото представяне на партията на регионални избори на фона на общо недоволство от отговора на правителството в борбата с коронавируса.

Зьодер се радва на по-голяма популярност от Лашет сред германците като цяло. Но изглежда Лашет е подкрепян от ръководството на ХДС.

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Председателят на ХДС Армин Лашет и Зьодер от ХСС се борят за кандидат за канцлер на Германия

Не за първи път ХДС и ХСС са разделени кой да бъде кандидатът. В подобни ситуации двете партии изпаднаха през 1980 и 2002 г. Никога не е имало канцлер на Германия от Християнсоциалния съюз, въпреки че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер бяха кандидати съответно през 1980 и 2002 г. На изборите тогава спечелиха социалдемократите.