Новият подводен дрон на Русия с ядрени оръжия може да заличи цели крайбрежни градове, оставяйки ги под водата заради 100-метрови радиоактивни цунамита, предупреждава експерт, цитиран от Business Insider.

Физикът и изследовател на ядрените оръжия Рекс Ричардсън се опасява, че ако бъде детониран подводният дрон, който се смята, че може да носи ядрена бойна глава с мощност от 50 до 100 мегатона, може да предизвика цунами и вълни с височина повече от 100 метра, оставяйки крайбрежни градове и пристанища необитаеми за един век.

Пред медията Ричардсън заяви, че ядрено оръжие с мощност от 20 до 50 мегатона може да предизвика цунами като през 2011 г. и дори по-голямо. По думите му възможно е вълните да достигнат 100 метра.

Но според Грег Спригс, физик и експерт по ядрени оръжия, възможно е да се образува цунами, но използване на ядрено оръжие под водата е "глупава загуба на много добро ядрено оръжие".

Западни медии: Непобедимата ракета на Путин е насочена към беззащитните САЩ

Западни медии: Непобедимата ракета на Путин е насочена към беззащитните САЩ

Путинското оръжие на Страшния съд

Той също се съмнява, че ядрено оръжие на дрон може да генерира същата енергия като цунами.

За сравнение земетресението и цунамито край Япония през 2011 г. е освободило 9,3 милиона мегатона тротилов еквивалент енергия, милиони пъти по-мощно от пуснатата над Хирошима бомба през 1945 г., която е 15 000 тона тротилов еквивалент.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

Новото оръжие на Русия, наречено "Машината на Страшния съд на Путин", беше обявено от руския президент Владимир Путин по време на реч в Москва в началото на март.