Маймуните не могат да съдят за нарушаване на авторски права и организация в защита на животните не може да бъде съдебен защитник по такива въпроси.

Това реши апелативен съд в САЩ в съдебна битка за авторството на селфи на маймуната Наруто, информира "Ройтерс".

Процесът е свързан с прословуто селфи с маймуната Наруто, живееща в природен резерват, която си е направила снимка с фотоапарата на британския фотограф Дейвид Слейтър по време на пътуване през 2011 г.

Впоследствие снимката е публикувана от Слейтър в книга за диви животни, което доведе до дългогодишна съдебна битка за авторското право на снимката - дали е на животното, което е направило снимката, или на фотографа, който притежава апарата.

Девети окръжен федерален апелативен съд в Сан Франциско постанови, че Законът за авторското право не разрешава на животните да подават съдебен иск за нарушаване на авторските права.

Допълва се, че групата PETA (Хора за етично отношение към животните), внесла иска от името на Наруто, не може да представлява маймуната.

Според организацията маймуната е законният собственик на всички снимки, които е направила. Но федерален съдия в Сан Франциско отсъди през януари 2016 г., че законодателството за авторското право не се прилага за животни.

Случаят беше внесен в американския съд, защото книгата на Слейтър се продава и в САЩ.