Руската икономика е зле и страната трябва се реши да поеме рискове за справяне с предизвикателствата пред нея и за да не затъне, признава руският премиер Дмитрий Медведев пред "Ведомости", информира "РИА Новости".

Под заглавие "Времето на простите решения е отминало" Медведев разсъждава върху имиджа на страната като казва, че често в очите на инвеститорите Русия е „неразбираема".

По думите му в момента неблагоприятните външни условия се отразяват на руската икономика, а има и един куп нерешени проблеми. Той подчертава, че прогнозите за растежа са "относително песимистични".

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година навярно няма да надвиши 2 процента, отбелязва Медведев, изтъквайки, че за първи път от 2009 година растежът е под средния за световната икономика.

Премиерът е на мнение, че не е изгодно да продължава производството в серия застаряващи заводи и обекти, както и да се инвестира в големи нови проекти поради поредица пречки, като високите цени за построяването им.

В действителност, по думите му, увеличението на производството се поддържа само от държавни проекти, отпускане на правителствени субсидии и увеличение на заплатите на чиновниците, което в момента е възможно благодарение на високите цени на петрола.

Това обаче няма да продължи дълго, твърди премиерът и затова е изключително важно да се намерят нови източници на икономически растеж извън държавния сектор".

Медведев препоръчва да се съсредоточат усилията за развитие на малките и средни предприятия благодарение на мерки за подкрепа, както подобряване на бизнес средата.