Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че проблемът с употребата на алкохол в страната граничи с национално бедствие.

По време на специално съвещание за борбата с алкохолизма той изрази опасенията си, че мерките, взети от правителството през последните няколко години, не са дали резултат, информира Итар Тасс.

„Ако трябва да съм честен, не мога да кажа че нещо се е променило", заяви Медведев.

"Алкохолизмът се превърна в национално бедствие", констатира той.

Дмитрий Медведев изрази увереността си, че борбата с алкохолизма може да бъде ефективна, само ако е „ систематична и дългосрочна".

„От съществено значение е хората да се възползват от възможността да водят нормален, здравословен и трезвен начин на живот", е посочил Медведев.

„Невъзможно е да се бориш с алкохолизма в бедна страна", подчертава в същото време руският президент, добавяйки, че „по-добрият стандарт на живот не води автоматично до по-ниско ниво на консумацията на алкохол."

Алкохолизъм

Наркотична зависимост, характеризираща се с болезнена пристрастеност към употребата на алкохолни напитки ( психическа и физическа зависимост). Физическата и психическата зависимост от алкохола, което води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата, и увреждания на много органи в организма. Алкохолната зависимост възниква бавно, обикновено при повече от 10-15-годишна злоупотреба.