Министерството на здравеопазването на Мексико в неделя съобщи за 2734 нови потвърдени случая на COVID-19 в страната и 247 смъртни случая, предаде "Ройтерс".

Общо 2 128 600 са вече заразените и 190 604 - смъртните случаи от заболяването.

Здравните служители заявиха, че реалният брой заразени хора и смъртните случаи в Мексико вероятно е значително по-висок от официалните поради липсата на широкомащабни тестове.

Припомняме, че миналата седмица, мексиканският президент Андрес Обрадор заяви, че се надява на споделянето на част от доставките на ваксини срещу коронавирус със САЩ. Мексико има за цел да се разплати с Вашингтон, след като фармацевтичните компании изпълнят поръчките си.

Мексико иска справедливо разпределение на COVID ваксините

Мексико иска справедливо разпределение на COVID ваксините

Три четвърти от първите дози са приложени за граждани само в десет държави

Мексико вече изрази разочарование, че богатите страни съхраняват огромни количества ваксини, вместо да ги споделят с по-бедните държави. "Бихме искали да получим отговор на молба, която вече сме отправили относно ваксините", заяви държавният глава по време на пресконференция, на която обсъди срещата на Байдън. "При условие, че той е на същото мнение, въпросът трябва да се разгледа. Трябва да бъдем уважени." По думите му, ваксините са много важни за Мексико.

Мексиканското списание Proceso заяви, че Обрадор е поискал от американския си колега Джо Байдън помощ за ваксини още през януари.

Мексико посреща до седмица първите дози Sputnik V

Мексико посреща до седмица първите дози Sputnik V

Страната първа в Латинска Америка регистрира руската ваксина