Ръководителите на държави и правителства на ЕС проведоха дискусия, за да определят дали Русия е замесена в неотдавнашния инцидент с полет на Ryanair в Минск, но данните, с които разполагат, не позволяват да се задълбочат по-дълбоко в темата, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред репортери във вторник след Среща на върха на ЕС, съобщава ТАСС.

"Разбира се, ние засегнахме въпроса дали Русия е замесена. Ние нямаме информация и следователно нямаше задълбочаване в темата", каза тя.

В същото време Меркел подчерта, че отношенията с Русия са обсъждани дълго на срещата на върха в понеделник вечерта, но без да се свързват с инцидента с полета. "Това беше причината да се срещнем вчера", каза тя.

Полет на Ryanair до Вилнюс, който излетя от Атина, бе принуден да извърши аварийно кацане на международното летище в Минск в неделя след съобщена заплаха от бомба. Самолетът е кацнал безопасно и на борда не е открита бомба.

Роман Протасевич, един от съоснователите на канала Nexta Telegram е сред пътниците и е задържан след кацането в белоруската столица.

Кремъл отхвърля Русия да е замесена в отклоняването на самолета от Беларус

Кремъл отхвърля Русия да е замесена в отклоняването на самолета от Беларус

Тези предположения се подхранвали от антируски настроения