Германският канцлер Ангела Меркел проведе първия официален разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи говорител на правителството на Федерална република Щефен Зайберт.

"Двамата лидери подчертаха значението на германо-американското сътрудничество за сигурността и благополучието на страните им, те са изразили намерението си през следващите години да задълбочат вече отлични двустранни отношения." каза Зайберт.

Тръмп говори с Путин

Тръмп говори с Путин

Това е част от дипломатическата активност на Белия дом

Той каза, че Тръмп е приел поканата да участва в срещата на върха на "двадесет" в Хамбург през юли.

Според него, президентът на САЩ с "удоволствие скоро иска да приветства канцлера във Вашингтон."

Доналд Тръмп ще участва на Г-20

Доналд Тръмп ще участва на Г-20

Форумът на Г - 20 ще бъде първият

Говорителят на германското правителство също заяви, че лидерите "са имали подробна дискусия, по време на която бяха обсъдени широк кръг от теми, включително НАТО, ситуацията в Близкия изток, Северна Африка, отношенията с Русия и конфликта в източната част на Украйна."

Санкциите на Тръмп удрят и по германски депутат

Санкциите на Тръмп удрят и по германски депутат

Омид Нурипур не пропусна да призове за контрамерки

Тръмп и Меркел са уверени в фундаменталната стойност на НАТО за трансатлантическото сътрудничество и международната сигурност.

"Канцлерът и президентът бяха единодушни в оценката на фундаменталната стойност, че НАТО има за трансатлантическите отношения и важната роля, която тя играе в поддържането на мира и стабилността, - каза той. - И двамата изразиха своето убеждение, че НАТО трябва да отговори на предизвикателствата на ХХI ти век, че съвместната защита изисква адекватни инвестиции във военните способности и справедливи вноски от всички членове на Съюза за колективна сигурност. "

Президентът на САЩ и германският канцлер също така се съгласиха да засилят сътрудничеството в борбата срещу тероризма и екстремизма, каза представител на кабинета на Германия.

"Те се съгласиха да засилят сътрудничеството в борбата срещу тероризма и екстремизма, както и за стабилизирането на ситуацията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка", каза Зайберт.