Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с либийския командир Халифа Хафтар в Берлин в опит да насърчи опитите за постигане на трайно примирие в Либия, информира АП.

Правителството в Либия преминава от отбрана "в нападение"

Правителството в Либия преминава от отбрана "в нападение"

Закани се да "погне" силите на ген. Хафтар

Администрация, подкрепяна от силите на Хафтар, контролира големи части от Източна и Южна Либия, докато поддържаното от ООН, но слабо правителство в Триполи държи все по-малък район в западната част на страната, включително и столицата. Двете враждуващи сили са подкрепяни от въоръжени групи и чужди държави.

Силите на Хафтар предприеха офанзива през април 2019 г. за превземане на Триполи.

2-ма турски военни загинаха в Либия

2-ма турски военни загинаха в Либия

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган

Миналия месец враждуващите либийски сили се срещнаха в Женева, където ООН обяви, че са постигнали съгласие за проект на споразумение за спиране на огъня, което включва връщане на разселените хора по домовете им. Съдбата на проектоспоразумението остава неясна.

В началото на годината в Берлин се проведе конференция за Либия, на която участващите държави се съгласиха да спазват оръжейното ембарго.

Премиерът на Либия: Халифа Хафтар е военнопрестъпник

Премиерът на Либия: Халифа Хафтар е военнопрестъпник

Сарадж отбеляза, че училищата са затворени и децата са изгубили правото си на образование

По време на срещата днес Меркел е подчертала, че няма военно решение на конфликта и че "е необходимо спиране на огъня и напредък на политическия процес, в съответствие с решенията от Берлинската конференция", се казва в съобщение на говорителя на германския канцлер. Не се представя отговора на Хафтар.

Това е втората визита на Хафтар в Берлин за последните месеци. Той се срещна с Меркел на деня на конференцията през януари.

В понеделник либийският командир посети Париж и разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон.

Високопоставен френски представител разкри, че през миналия месец Хафтар се ангажира да се подпише под проекта за споразумение за спиране на огъня, но подчерта, че ангажиментът зависи дали другата страна спазва режима на тишина.