Канцлерът Ангела Меркел призова германците в събота да ограничат социалните контакти и да ограничат пътуванията до минимум, отправяйки личен апел, след като федералните и регионалните власти се бориха да се споразумеят за начини за овладяване на втора вълна от коронавирусна инфекция, съобщава "Ройтерс".

"Трябва да направим всичко, за да предотвратим разпространението на вируса и да го изпуснем от контрол. Всеки ден е от значение", каза Меркел.

Въпреки че процентът на заразени в Германия е по-нисък, отколкото в голяма част от Европа, заразата се ускорява и достигат дневен рекорд от 7830 в събота, според Института Робърт Кох за инфекциозни заболявания. Съобщените жертви са нараснали с 33 на 9 767.

Меркел загрижена за икономиката, призова да се спазват мерките

Меркел загрижена за икономиката, призова да се спазват мерките

Особено внимателни да бъдат младите хора

Германските лидери не успяха тази седмица да постигнат консенсус относно силни нови мерки за овладяване на втората вълна COVID-19. Междувременно съдилищата в няколко региона отменят забраните за престой в хотелите за посетители от горещи точки за зараза.

Политици и здравни експерти призоваха населението да предприеме доброволни мерки над предписаните - включително носене на маски, избягване на близък контакт с другите и измиване на ръце.

"Трябва да продължим по-далеч. Апелирам към вас: Срещайте се с по-малко хора, както у дома, така и навън", каза Меркел.

"Моля, откажете се от всяко пътуване, което не е абсолютно необходимо, всяко парти, което не е абсолютно необходимо. Останете у дома, където е възможно."

Берлин показа среден пръст на отказващите маски - буквално

Берлин показа среден пръст на отказващите маски - буквално

Берлиннските власти: Берлинчани са известни с пряката си комуникация, много британци биха оценили хумора