Ново проучване за коронавируса в 11 европейски страни показва, че наложените от правителствата мерки са спасили живота на 59 000 души, информира Би Би Си.

Учени от Имперския колеж в Лондон са оценели въздействието на социалната дистанция, затварянето на училищата, налагането на блокада и забраната за големи събирания.

Учени: Коронавирусът ще убие 40 млн. души, ако не бъде спрян

Учени: Коронавирусът ще убие 40 млн. души, ако не бъде спрян

Здравните системи бързо ще бъдат претоварени...

Използвайки нов модел или компютърна симулация, те са пресметнали, че между 21 000 и 120 000 смъртни случая ще бъдат предотвратени до края на март. Те също така са калкулирали, че мащабът на заразените варира от 15% от населението на Испания до 0,41% от населението на Норвегия. За Великобритания се посочва, че е засегнато 2,7% от населението.

Авторите на проучването обаче предупреждават, че все още е твърде рано да се каже колко ефективни ще са новите мерки за предотвратяване на смърт, защото има разлика от 2-3 седмици между заболелите и починалите.

В изследването са включени Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Учени в Китай откриха материал, който убива коронавируса

Учени в Китай откриха материал, който убива коронавируса

Разработили наноматериал, който "може да абсорбира и деактивира" вируса

Междувременно Националната здравна служба на Англия съобщи, че починалите са се увеличили със 159 до 1284. Новите случаи на починали са на възраст между 32 и 98 г. Почти всички пациенти са имали хронични заболявания.

В Уелс са починали още 14 души и с тях се увеличават общо до 62. 210 нови случая на заразени и общо 1451 в Уелс.

В Шотландия починалите се увеличиха с 6 до 47. 1563 души са с коронавирус, което е със 179 повече в сравнение с неделя.