Над 50 горски пожари овладяваха днес огнеборци на гръцкия остров Евбея. Те са били разпалени от силния вятър и са предизвикали евакуацията на крайбрежното село Ниборио, предаде АФП.

"Днес избухнаха 51 пожара", обяви заместник-министърът на гражданската защита в Гърция Никос Хардалиас.

По първоначална информация огнището на пожара е било в гора. Остров Евбея е част от областта Атика, в която се намира и гръцката столица Атина.

Около 500 души, предимно летовници, са напуснали панически село Ниборио, още преди да бъде издадена официалната заповед за евакуация.

"Заради вятъра огънят се премести на юг. Това бе причината жителите на Ниборио да бъдат помолени да се евакуират. В момента огнената стихия не е овладяна, но няма застрашени къщи или инфраструктура" - обясни Хардалиас.

"Ситуацията продължава да е кошмарна, въпреки битката, която водим по суша и въздух", призна кметът на Каристос - най-малкото крайбрежно градче на гръцкия остров Евбея, където местните жители са около 5000 души.

Опустошителният пожар в Кипър вече е под контрол

Опустошителният пожар в Кипър вече е под контрол

ЕС, Гърция, Израел и Италия изпратиха помощ...

В борбата с пожарите са мобилизирани над 60 пожарникари, 23 пожарни коли, шест хеликоптера и седем пожарни самолета.

В западната част на Атика, в райони със суха трева, на различни места едновременно са горели четири пожара - в градовете Елевсина и Аспропиргос.

В събота следобед, в покрайнините на пристанищния град Волос, в Южна Тесалия, един пожар е бил овладян. 

Всяко лято Гърция се сблъсква с горски пожари заради сухото време, силните ветрове и високите температури, които често се покачват много над 30 градуса по Целзий.

През 2018 г. 102-ма души загинаха в крайбрежния курорт "Мати", близо до Атина, като тогава в Гърция бе обявено бедствено положение.

За 2020 г. според статистиката, цитирана от гръцкия вестни "Катимерини" 179 пожара са били причинени от небрежност, а 26 са били умишлено запалени.