Близо 100 мигранти от кораба "Open Arms", който стоеше от 19 дни край италианския остров Лампедуза, слязоха на брега, предаде Би Би Си.

Това стана със заповед на италиански прокурор, който постанови евакуация на хората от плавателния съд.

Мигрантите - предимно от африкански страни, бяха приветствани от активисти, които ги аплодираха и скандираха "добре дошли".

По-рано на брега слязоха 27 непълнолетни, които се намираха на кораба без предружители.

От испанската благотворителна организация "Proactiva Open Arms", която е собственик на кораба, заявиха, че сега хората ще могат да получат лечение на място.

Прокурорът Луиджи Патронаджо във вторник лично посети кораба, след което обяви решението си за евакуиране на хората и задържане на плавателния съд. Той не се съобрази със заповедта на вътрешния министър Матео Салвини да не се допускат до пристанищата на страната кораби с мигранти.

"Ако някой смята, че може да ме сплаши с поредната жалба и иска да доведе нещата до съд, много греши", написа Салвини във Фейсбук.

По-рано беше съобщено, че Испания е изпратила военен кораб, за да вземе бежанците от "Open Arms". Тревога будеше здравословното им състояние и невъзможността на получат лечение заради забраната да слязат на брега.

Корабът на "Оупън армс" отказа да се насочи към испанско пристанище

Корабът на "Оупън армс" отказа да се насочи към испанско пристанище

Положението на борда е критично и 5-дневното плаване е нереалистично