Младите хора във Великобритания вече не мислят, че страната трябва да запази монархията и сега повече искат избран държавен глава, като желаещите това се увеличават през последните няколко години, показва анкета публикувана в петък и цитирана от "Ройтерс". 

Британската монархия проследява историята си от Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 г., въпреки че кралските семейства векове преди това са управлявали отделни кралства, които се простират в Англия, Шотландия и Уелс.

Според проучването на YouGov, 41% от тези на възраст от 18 до 24 години смятат, че сега трябва да има избран държавен глава в сравнение с 31%, които искат крал или кралица.

Това е обрат на настроенията отпреди две години, когато 46% предпочетоха монархията пред 26%, които искаха тя да бъде заменена. 

Като цяло обаче проучването има добри новини за 95-годишната кралица Елизабет II и кралското семейство, като 61% предпочитат монархията, докато малко под една четвърт смятат, че тя трябва да бъде заменена с изборна ръководна длъжност.

Последните няколко месеца бяха трудни за Уиндзорите със смъртта на 99-годишния съпруг на кралицата принц Филип през април и кризата, последвала интервюто на внука на Елизабет II принц Хари и съпругата му Меган с водещата на американското шоу Опра Уинфри.

Предишни социологически проучвания показват възрастово разделение, като по-младите поколения имат по-благоприятно отношение към Хари и Меган от по-възрастните, които са имат твърде негативни чувства към тях.

Макар че няма възможност за прекратяване на монархията, докато кралицата остава на трона, има опасения за кралските особи с намаляващата подкрепа сред по-младите британци.

53% от хората на възраст между 25 и 49 години подкрепят запазването на монархията, което е с 5% по-малко от аналогична анкета през 2019 г., докато подкрепата за изборен държавен глава е нараснала с 4%.

Сред тези на възраст над 65 години 81% подкрепят монархията, почти непроменена подкрепа за 2 години.

Британската монархия е отживелица, вярват повечето канадци

Британската монархия е отживелица, вярват повечето канадци

Канада трябва да изостави институцията