Ново проучване показва, че повече от половината канадци вярват, че британската монархия е отживелица, която Канада трябва да изостави, информира The Canadian Press.

Анкетата е направена, след като херцогът и херцогинята на Съсекс принц Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха интервю за Опра Уинфри. Те се оплакаха от расизъм, постоянна намеса в личния живот, отказ от помощ и принуда, разпространяване на лъжи, прояви на лицемерие и студени семейни взаимоотношения.

Принц Уилям отрече, че британската кралска фамилия е расистка

Принц Уилям отрече, че британската кралска фамилия е расистка

Ние наистина не сме расистка фамилия

Двамата изненадващо напуснаха миналата година кралското семейство, като се отказаха от титлите и финансирането, за да живеят на свобода от налаганите ограничения със сина си Арчи в САЩ. Още тогава принц Хари загатна, че "не е имало друг начин да запази семейството си".

Oт Бъкингамския дворец излязоха с позицията, че кралица Елизабет II е натъжена от предизвикателствата пред внука й принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Тя също приема сериозно оплакването им от расизъм в кралското семейство.

Онлайн анкетата на Leger и Асоциацията за канадски изследвания показва, че 53% от респондентите смятат, че британската монархия повече няма място в Канада през XXI век, докато 1/3 биха искали да се запази тази част от наследството им.

59% също разкриват, че симпатизират повече на Хари и Меган, докато 26% споделят същото за кралското семейство.

52% смятат, че разкритията на Меган на интервюто говорят за основен проблем в институцията. 43 на сто са на мнение, че последните събития показват, че кралското семейство е с расистки възгледи.

Негативизмът към монархията е по-висок в Квебек, където 71 на сто от респондентите смятат, че е остаряла институция.

В проучването са участвали 1512 канадци между 12 и 14 март.