Решенията от срещата на върха на НАТО за увеличаване на военното присъствие до руските граници ще бъдат основна тема на днешния Съвет НАТО-Русия, съобщава ТАСС.

Други два проблема – ситуацията в Украйна и Афганистан, също ще бъдат обсъдени по време на разговорите.

Въпросът за противоракетния щит на НАТО в Европа не е в дневния ред на срещата, но може да бъде обсъден в рамките на дискусиите за резултатите от срещата на върха във Варшава на 8-9 юли.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изтъкна, че струпването на натовски сили на източния флаг ще бъде основната тема на разговори.

Руската страна иска да чуе обяснението на алианса за взетото решение да се разположат четири многонационални батальона в Латвия, Литва, Естония и Полша, а също така да се сформира мултинационална бригада в Румъния.

От своя страна НАТО ще предпочете да повдигне въпроса за „ситуацията в Украйна и прилагането на миснките споразумения", както и проблема с прозрачността и руските военни действия.

Москва притиска НАТО за щита в Европа

Москва притиска НАТО за щита в Европа

Искането на Русия е във връзка със зачестилите инциденти

Алиансът замрази практическото сътрудничество с Русия през април 2014 година заради анексирането на Крим от страна на Русия. Днешната среща на Съвета ще бъде третата след замразяването на сътрудничеството. Първата се проведе на 2 юни 2014 година, а втората на 20 април 2016 година.