Русия се нуждае от разрешение за своите кораби да провеждат разследване на инцидентите с газопроводите "Северен поток" в Балтийско море. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от "Ройтерс".

"Целият въпрос е в достъпа на нашите кораби, които трябва да имат право на преминаване (до района на инцидентите)", отбеляза той пред репортери по повод усилията на Москва да разследва авариите на тръбопроводите.

Вчера Русия привика посланиците на Германия, Дания и Швеция, за да се оплаче, че представители на Москва и "Газпром" не са били поканени да се присъединят към разследването на течовете по газопроводите "Северен поток".

От руското външно министерство предупредиха, че ако не бъдат допуснати руски експерти да участват в текущите следствени действия, Москва ще счита, че посочените страни прикриват извършителите на тези "терористични актове".

В началото на месеца руският премиер Михаил Мишустин изпрати писмо до шведското правителство с искане руските власти и "Газпром" да бъдат допуснати да участват в разследването.

Русия привика посланиците на Германия, Дания и Швеция заради "Северен поток"

Русия привика посланиците на Германия, Дания и Швеция заради "Северен поток"

Москва се оплака, че нейни експерти не са включени в разследването на аварията

Швеция обаче отказа да сподели констатациите от разследването с руските власти или "Газпром".

По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви, че не е получила необходимите разрешителни за проверка на повредените участъци на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

Руското участие е задължително, категоричен е Дмитрий Песков