Историята отново сблъска Русия и Полша след изявление на полския военен министър Антоний Мацеревич и незабавен отговор от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Припомняме, Мацеревич заяви, че Русия е провокирала Волинското клане, информира полският сайт Kresy.pl, цитиран от РИА Новости.

Според министъра украинските радикали са били провокирани от настъплението на Червената армия и руснаците „са използвали” украинците за масовото унищожаване на поляци във Волиния.

Мацеревич също така е убеден, че тези събития са геноцид, но датата на която се отбелязват трагичните събития трябва да е 17 септември – денят на нахлуване на съветската армия в Полша, тъй като именно тогава се показва истинското лице на агресора.

Мария Захарова не пропусна да коментира думите на Антони Мацеревич. Във фейсбук профила си Захарова поиска от Варшава да уточни дали военният министър изказва официална позиция на Полша или своя лична и има ли исторически събития или природни явления, за които Русия да не е виновна.

"Няма ли тревога, че с мълчаливото поощряване на подобни шовинистични изказвания полското ръководство от битова русофобия тихо се плъзга към подбуждане на национална омраза", пише Мария Захарова.

По-рано председателят на комитета по международни дела към Съвета на федерациите Константин Косачев обвини Мацеревич в „предателство спрямо паметта на своите предци” и в угодни на политическата конюнктура изказвания.

Полският министър на отбраната не за първи път предизвиква напрежение с антируските си изказвания. В началото на юни той заяви, че един батальон на НАТО е способен да „сдържи” Русия, а няколко дни по-късно нарече Москва „най-голямата заплаха за света”.

Полският сенат вече призна с резолюция Волинското клане за геноцид, извършен от украинските националисти. В парламента е внесен и документ, който предлага датата 11 юли да бъде обявена за Национален ден в памет на жертвите на геноцида.

В Полша считат, че по време на Втората световна война членове на Украинската въстаническа армия масово са убивали поляци от Волиния, Източна Галиция и югоизточните войводства.

По време на събитията в началото на войната са загинали най-малко сто хиляди души – предимно жени, деца и възрастни. За кулминация на геноцида се счита именно 11 юли 1943 г., когато украинските националисти атакуват едновременно  близо 150 полски села.