Външното министерство на Русия съобщи, че ударите на водената от САЩ коалиция срещу сирийската армия заплашват изпълнението на споразумението между Москва и Вашингтон за спиране на огъня в Сирия, цитирано от Ройтерс.

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха
Обновена

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха

Другите 100 са били ранени

Ведомството призова Вашингтон да проведе щателно разследване на инцидента.

Призоваваме нашите американски партньори да проведат щателно разследване и да вземат мерки за избягване на такива инциденти в бъдеще, както те заявиха, че ще направят”, допълва се в съобщението.

Сирийската армия с настъпление срещу „Ислямска държава” след грешката на САЩ

Сирийската армия с настъпление срещу „Ислямска държава” след грешката на САЩ

Сирийската армия премина от отбрана

Припомняме, Русия и САЩ си размениха остри критики, след като сирийската армия и Москва алармираха, че четири бойни самолета, два Ф-16 и два А-10, и дрон на коалицията са бомбардирали позиции на режима на Асад. При атаката загинаха най-малко 90 войници.

Русия обвини Вашингтон, че подкрепя ДАЕШ и нарушава споразумението за разрешаване на конфликта. Руското правителство поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност, в което представители на САЩ и Русия се нападнаха словесно. От Пентагона се опитаха да успокоят ситуацията, заявявайки, че ударите не са били целенасочени.

„Ислямска държава” свали сирийски МиГ

„Ислямска държава” свали сирийски МиГ

Сирийски боен самолет, принадлежащ на сирийския режим

Според министерството на Русия ударите „граничат с престъпна небрежност и пряко съучастие с терористите от ДАЕШ" („Ислямска държава”).

Инцидентът е в резултат на „упорития отказ” на Вашингтон да си сътрудничи с Москва в борбата срещу ДАЕШ, „Фронта ал Нусра” и други терористични групировки, отбелязва Министерството на външните работи на Русия.