Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство, съобщава МВнР.

Мярката е в сила от 1 август и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст.

По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите - ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично.

Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват по следния начин: При пътуване със самолет - преди качване в самолета, както и при граничната проверка; При пътуване със собствен превоз - проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал; При пътуване с железопътен транспорт - възможни са проверки по всяко време на пътуването.

От 1 август Германия ще категоризира страните само в две зони - "зони с висок риск" и "зони с вирусни вариации".

Германия въвежда задължително представяне на имунитет, ваксина или отрицателен тест

Германия въвежда задължително представяне на имунитет, ваксина или отрицателен тест

Отнася се за всички пристигащи в страната

При пристигане от "зони с висок риск" гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от "зони с вирусни вариации" ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

МВнР съветва пристигащите в Германия български граждани да се информират предварително дали страната, от която пристигат, е включена в категорията "зони с висок риск" или "зони с вирусни вариации". Актуална информация може да бъде намерена на следните адреси: Списък на държавите по категории; Кратка брошура относно правилата за пристигащите в Германия на български език.

Всяка федерална провинция сама урежда въпросите, свързани с карантината и може да предприема действия за затягане на мерките в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация на местно ниво. Правилата и мерките срещу коронавируса в отделните федерални провинции могат да бъдат намерени на този линк.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Берлин на телефон: +49 30 201 09 22, с генералното консулство във Франкфурт на Майн - на телефони: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 1310, с генерално консулство в Мюнхен - на телефони: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

Искате да посетите бар, ресторант или друг развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без "зелен пропуск"