Силно сме обезпокоени от тази новина. Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда.

Това съобщиха от Външно министерство във връзка с разкритията за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Припомняме, че военни токсиколози в Германия са установили, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества "новичок". Това обяви правителството на Германия.

От германското правителство допълниха, че ще уведомят Европейския съюз и НАТО за резултатите от изследванията на Навални, за да "изработят обща реакция". Освен това те планират да се свържат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Отявленият критик на руския президент Владимир Путин се почувства зле по време на полет в Сибир. Той беше по спешност откаран в болница в град Омск, където лекарите не откриха следи от отравяне. След като отказваха няколко дни Навални да бъде откаран за лечение в Германия, в края на краищата опозиционерът беше транспортиран в берлинската болница "Шарите", където остава в медицински предизвикана кома.

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Навални е жертва на престъпление в Русия

Скоро след приемането на Навални в Берлин за лечение, специалистите от "Шарите" обявиха, че са открили признаци на отравяне на опозиционера с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата. Те включват органофосфорни съединения, сред които има естествени отрови и химически бойни вещества, включително зарин, зоман и новичок.

Германските лекари се консултираха и с български специалисти, занимавали се с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. - тогава престъпниците, предполага се, са използвали бойното отровно вещество "новичок".