На 29-31 юли в Шанхай Белият дом и Пекин преговарят отново в опит да разрешат избухналата търговска война, разкри агенция "Блумбърг".

Американският представител на търговските преговори Робърт Лайтхайзер ще ръководи американската делегация.

Това ще бъде първият кръг от търговските преговори между САЩ и Китай от май. Страните планират да обсъдят широк кръг въпроси.

ЕЦБ: САЩ повече ще загубят в търговска война, а Китай ще спечели

ЕЦБ: САЩ повече ще загубят в търговска война, а Китай ще спечели

Това показва симулация на Европейската централна банка

Както вече беше съобщено от South China Morning Post, следващата седмица в Пекин може да се проведе нов кръг от търговски преговори между Китай и САЩ. Според източници, американската делегация вероятно ще бъде оглавявана от финансовия министър Стивън Мнучин и американския представител при търговските преговори Робърт Лайтхайзер, а китайският - от вицепремиера на Държавния съвет на КНР Лиу Хе.

Китай и Съединените щати в продължение на няколко месеца проведоха преговори за уреждане на търговските спорове. Последният 11-ти кръг се проведе през първата половина на май в американската столица, но след това диалогът спря. На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита за китайски продукти на стойност 200 млрд. долара, повишавайки ги от 10% на 25%. В началото на юни китайското правителство отговори с реципрочни мерки.

За "Боинг" няма търговска война с Китай

За "Боинг" няма търговска война с Китай

Първи сигнал, че САЩ преразглежда политиката си на налагане на мита

Решението за възобновяване на консултациите беше взето по време на разговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака от 28 до 29 юни. Американският лидер обеща да не въвежда нови мита за стоки от Китай, както и да разхлаби ограничения върху дейностите на Huawei. В отговор Пекин изрази готовността си да увеличи покупките на селскостопански продукти от САЩ.